Om föreningen

Bostadsrättsföreningen Kamelian 20 bildades år 1972. Vår fina fastighet med gathus och gårdshus byggdes mellan 1898 och 1901. I fastigheten finns idag 21 lägenheter och samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Dessutom finns en affärslokal i gathuset som hyrs ut av föreningen.

Här nedan hittar du viktig information om vår förening, vår fastighet och våra gårdar. 

 

Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening av typen kooperativ, som upplåter lägenheter i flerbostadshus. Som bostadsrättshavare är man rent juridiskt inte lagfaren ägare till sin bostadsrätt. Däremot är man medlem i bostadsrättsföreningen och indirekt delägare i fastigheten. Man har också rätt att mot betalning överlåta bostadsrätten till en annan person. Vid en försäljning/överlåtelse överförs andelen av fastigheten och medlemskapet i föreningen till en annan person. Formellt är det dock föreningens styrelse som fattar beslut om vem som har rätt att överta andel och medlemskap i föreningen.

Som medlem i en bostadsrättsförening har man rösträtt på bostadsrättsföreningens årsstämma. Som medlem väljer man också styrelse till bostadsrättsföreningen och är även själv valbar till styrelsen. Lagen som reglerar bostadsrättsföreningars organisation är Bostadsrättslagen.

Vad innebär det att vara medlem i vår förening?

Bostadsrättsföreningen Kamelian 20 är en liten förening och det krävs därför lite extra av oss som medlemmar och boende. Vi förvaltar en fastighet av ett betydande värde och vi som föreningsmedlemmar och boende har själva ansvar att hålla fastighet och gårdar i gott skick. Det innebär att vi behöver hjälpas åt med styrelsearbete och gemensamma aktiviteter som gårdsstädning och annat. Att delta på möten och gemensamma aktiviteter är dessutom ett trevligt sätt att lära känna andra i föreningen och få aktuell information.
 
Vid bostadsrättsföreningens årsstämma fattas beslut om fastigheten, dess ekonomi och skötsel. Då väljs även medlemmar till styrelsen. Det är viktigt att du som medlem deltar på årsstämman. Det är ett sätt att få veta hur föreningens ekonomi ser ut och hur det påverkar din månadsavgift, få information om underhålls- och ombyggnadsplaner och rösta om olika fastighetsprojekt.

Lägenheter

I gathuset, som har fyra våningsplan, finns elva lägenheter, två större på varje plan och tre mindre på bottenvåningen. Gårdshuset, med tre våningsplan, har tio lägenheter, varav en utgör en sammanslagning av lägenheter på två plan och fyra sammanslagningar av lägenheter på samma våningsplan. Samtliga lägenheter i de båda husen är upplåtna med bostadsrätt. En affärslokal i gathuset hyrs ut av föreningen.

Entréer och trapphus

Entréer och trappor städas en gång i veckan av en städfirma som föreningen anlitar. Av brandsäkerhetskäl är det är inte tillåtet att ställa skor eller andra saker i entréer och trapphus. Det ska gå att snabbt utrymma fastigheten i händelse av brand. I båda trapphusen finns brandsläckare och brandfiltar på ett par av våningsplanen.

Trottoaren utanför gathuset

Föreningen har ansvar för trottoaren utanför gathuset. Det är därför viktigt att det vid risk för snöras sätts upp skyltar om det på stuprännorna på båda sidor om gathuset. Skyltarna finns i källartrappan i gatuhuset. Bostadsrättshavarna har ett gemensamt ansvar för att dessa skyltar sätts upp. Bostadsrättshavarna har också ett gemensamt ansvar för att snöröjning sker på trottoaren.

Källar- och vindsförråd

Dörrarna till källare och vindsvåningar har kodlås. Varje lägenhetsinnehavare har också fått en nyckel till dessa dörrar som kan användas vid behov. Till varje lägenhet finns källar- och vindsförråd. Bostadsrättshavaren svarar för att nödvändiga lås finns på dörrarna till vindsförråden. Källarförråden har fasta låsinstallationer. 

Brandförsäkringsvillkoren tillåter inte att föremål förvaras utanför källar- eller vindsförråden. Alla uppmanas därför att hålla gångarna fria från föremål.

Vid flyttning är det viktigt att tömma och städa de vinds- och källarförråd som hör till lägenheten.

Kontrollera gärna vindsförrådet efter storhelger och semestrar så att det inte skett något inbrott.

Tvättstugan

Tvättstugan finns i gårdshusets källare. Dörren till tvättsstugan öppnas med samma kod som den som går till källare och vind. Tvättstugan består, av två tvättmaskiner, torktumla, torkskåp och mangel, samt tvättho och arbetsbänk

Bokning av tvättstugan görs på den nyckeltavla som hänger på väggen utanför tvättstugan.

Gårdarna

Hösten 2017 tvingades vi gräva upp och dränera innergården. Planen är att under 2018 återställa gården i ännu finare skick än den var före dräneringsarbetet.

På vintern har bostadsrättshavarna ett gemensamt ansvar för att snöröjning sker på gårdarna.

Cyklar

Cyklar placeras på den anvisade plats som finns på gården. Cyklar får inte ställas utanför gathuset eller i entréerna.

Barnvagnar

Tyvärr finns inte något utrymme speciellt avsett för barnvagnar, men av brandsäkerhetsskäl måste barnvagnar som tillhör boende i gathuset ställas i utrymmet under trappan. Barnvagnar som tillhör boende i gårdshuset får ställas i gårdshusets entré tätt intill väggen.

Att tänka på vid reparationer

Vid reparationer gäller generellt att arbete som sker innanför lägenhetsdörren bekostas av bostadsrättshavaren och arbete utanför lägenhetsdörren av föreningen.

Man behöver styrelsens tillstånd för att i lägenheten utföra åtgärder som innefattar ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, förändringar av lägenhetens planlösning eller någon annan väsentlig förändring.

Dessutom krävs ansökan hos eller bygglov av Stadsbyggnadskontoret för flertalet av ovanstående ingrepp. Kontakta Stadsbyggnadskontoret för mer information.

För rökgångar, till exempel vid borttagande eller installation av kakelugn, krävs att sotarmästare inspekterar och godkänner.

Huvudvattenkranar

 

Varmvattenberedare

Eftersom det inte finns centralvärme i fastigheten har varje lägenhet varmvattenberedare. Det är viktigt att veta hur man kan stänga av lägenhetens varmvattenberedare, eftersom det händer att beredarna orsakar vattenskador. Är lägenhetens varmvattenberedare mer än tio år bör man överväga att byta ut den.

Elmätare

På varje våningsplan finns elmätare för varje lägenhet. På elräkningen finns elmätarens id-nummer.

Tidningar, sopor med mera

Tidningar och annat papper (dock inte kartonger) läggs i den gröna plastbehållaren som är placerad på gården, tillsammans med soptunnorna.

För glas, metall, hårdplast med mera finns de närmaste uppsamlingsställena i hörnet av Karlbergsvägen och Västmannagatan och utanför Coop på Tomtebogatan (hörnet Birkagatan).

Hushållssopor ska läggas i förslutna plastpåsar och placeras i soptunnorna på gården. Sophämtning sker två gånger i veckan. Endast sopor som lagts i soptunnorna tas bort av renhållningsarbetarna.

Observera att grovsopor inte får läggas i soptunnorna eller bredvid dessa. Grovsopor får sparas till dess att en container finns tillgänglig vid gårdsstädningen (se nedan).

Farligt avfall kan lämnas vid Stockholms mobila miljöstationer – se tidtabell: www.stockholm.se/mobila

Skadeinsekter

I gamla hus är det inte ovanligt att finna skadeinsekter – en del ofarliga får betraktas som gäster. Finner man däremot sådana insekter som vållar skada, bör man kontakta Anticimex. Är man osäker på vilken sorts insekt det rör sig om, kan man också kontakta Anticimex. Telefonnumret till Anticimex (kundservice) är 08-517 634 00. Ange att föreningen har en försäkring hos Länsförsäkringar och att försäkringsnumret är 903 69 20.

Föreningsstämma och andra föreningsaktiviteter

Föreningsstämma hålls varje år före maj månads utgång. Vill man inkomma med förslag eller motioner till stämman ska de inkomma före januari månads utgång.

Styrelsen, som väljs av föreningsstämman, består av minst tre och högst sju ledamöter. Dessutom finns det minst en och högst tre suppleanter. Varje styrelsemedlem väljs på två år.

Föreningens brevlåda finns i gathusets entré. I den kan bostadsrättshavarna lämna förslag och synpunkter.

Gårdsstädning

Städning av gårdarna utförs en gång per år, vanligtvis på våren. Det är viktigt att så många som möjligt hjälper till vid städdagar. Det går snabbare då och dessutom får vi möjlighet att lära känna varandra bättre.

I samband med gårdsstädningen finns en container tillgänglig för grovsopor. Då vi inte har något rum för grovsopor är dessa tillfällen de som står till buds för att göra sig av med sådana sopor.

I containern får inte elavfall läggas. Elavfall får bostadsrättshavaren själv transportera till en av kommunens återvinningscentraler. Även sopor till följd av större renoveringsarbeten får bostadsrättshavaren själv låta transportera till en återvinningscentral.

Reparationer och underhåll sedan år 2000

2017: totalrenovering av källare, inklusive tvättstuga 2017. Då installerades även dusch och toalett i båda husens källare, samt bastu i gathusets källare.

2017: Fasadrenovering och nymålning på båda husen, samt återställande av fasaden ut mot gatan till originalskick från 1901.

Nya rörelsevakter till belysningen i trapphusen installerades i oktober 2014. Vid samma tillfälle utrustades befintlig armatur med ljuskällor som håller i 10 år, och fler ljuskällor installerades på vindarna.
I maj 2014 genomfördes en garantimålning av fönster (från målningen 2009).
År 2009 genomfördes en renovering och målning av fönster och portar. En ny varmvattenberedare och tvättmaskin installerades i tvättstugan. Samma år genomfördes även en spolning av stammarna.
År 2007 installerades värmeslingor på taket ut mot gatan för att undvika istappar.
Ny armatur i trapphusens entréer och gårdshusets våningsplan installerades 2006.
Taken på båda husen målades under år 2000 och målningen förbättrades sommaren 2005.
Nytt golv lades i gathusets entré år 2004.
År 2004 målades trappuppgångar och snickerier.
En renovering av elen i källare och trapphus genomfördes år 2004.
Dränering skedde längs väggarna utefter såväl gat- som gårdshuset under hösten 2003.
Balkonger till elva lägenheter färdigställdes och besiktigades år 2000. Två balkonger byggdes år 2003.
Befintliga kakelugnar besiktigades år 2000 och befanns vara brandfarliga. Renovering företogs av de kakelugnar som bostadsrättsinnehavarna önskade få iordningsställda. (Renoveringen bekostades av respektive bostadsrättsinnehavare.)

 

Namn och historia

Innan marken bebyggdes låg Bergianska Trädgården på platsen för våra kvarter. Det är anledningen till att kvarteren i det här området har blomnamn, såsom kamelia.

Kamelian kommer ursprungligen från bergstrakter i Japan, Korea och Kina. Den tillhör teväxterna. Sitt namn fick den av Carl von Linné, efter apotekaren och forskningsresanden G.J. Kamel från Manila. Han levde under senare hälften av 1600-talet och kan ha varit den som först tog kamelian till Europa. Som vildväxande kan den bli en 6–8 meter hög buske. I Sverige finns den som (svårskött) krukväxt. Kamelians blommor kan vara vita eller ljusrosa till kraftigt rosenröda. Det finns även tvåfärgade kamelior.

Våra fastigheter

Byggnadsår:                                 1898–1901

Arkitekt:                                        K Andersson

Byggherre, gathuset:                   AB Bergianska Trädgården

Byggherrar, gårdshuset:             JA Andersson & CJ Svensson

Byggmästare,gathuset:               K Andersson

Byggmästare, gårdshuset:          CJ Svensson